Maalämpö ei ole edelleenkään yleinen vaihtoehto kodin lämmityksessä, vaikka se usein tulisi pitkällä aikavälillä halvimmaksi. Ekologinen maalämpö käyttää syvässä kaivossa kiertävää nestettä lämmitykseen lämpöpumpun avulla. Käytännössä maalämpö on peräisin auringon energiasta, joka on varastoitunut maan sisään. Sen asennus on kallis, mutta asennuksen jälkeen kulut ovat pienet.

Maalämmön toimintaperiaate

Maalämpöä varten porataan 100-200m syvä kaivo, johon sijoitetaan keruuputkisto. Neste kiertää putkistossa ja lämpenee maaperän lämmön vaikutuksesta. Kompressorin avulla lämpöpumppu hyödyntää lämmön talon lämmitykseen ja lämminvesijärjestelmään. Kun lämpö on haihtunut lämpöpumppuun, neste pumpataan takaisin porakaivoon.

Lämpöpumppu edullisempi kuin muut lämmitystavat

Vaikka suomalaiset omakotitalon omistajat valitsevat yleensä mieluiten sähkölämmityksen koteihinsa, on maalämpö pitkällä aikavälillä usein selvästi edullisin vaihtoehto. Asennus- ja laitekustannukset ovat yleensä 12 000—25 000 €, mikä on monien mielestä liian suuri sijoitus. Tämän jälkeen laite kuitenkin toimii noin 20—30 vuotta, ja laitteiston uusinnan jälkeen se jatkaa toimimistaan edelleen. Kompressori on lyhytikäisin osa, sillä se on vaihdettava reilun 10 vuoden välein. Kolmannes kuluista syntyykin pumpusta ja sen huoltotoimista. Useimmiten maalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin noin 10 vuodessa.

Mitä isompi tila on lämmitettävänä ja mitä matalampi on sen energiatehokkuus, sitä kannattavampi hankinta maalämpöpumppu on. Mikäli kodin lämmityksen kulut ovat suuret, maalämpöpumpulla lämmitys onnistuu huomattavasti halvemmalla. Maalämpöpumppuja suositellaankin etenkin yli 150 neliömetrin omakotitaloihin, ja ne ovat saavuttaneet huomattavasti suosiota vanhoissa omakotitaloissa. Ahtaille tonteille asentaminen ei välttämättä kuitenkaan aina ole mahdollista.

Maalämpöpumpun hintaan vaikuttaa myös maasto. Mikäli maa talon alla on kallioista, on poraaminen halvempaa, kuin jos maa on pehmeää. Tämä kannattaakin ottaa huomioon maalämpöä harkitessa. Myös pohjavesialue voi estää maalämmön asentamisen, mutta toisinaan pohjavesialueillekin on mahdollista asentaa porakaivo.

Maalämpö on ympäristöystävällinen valinta

Maalämpö vähentää sähköverkon käyttöä ja etenkin öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön kannattaa silloin, kun se vain on mahdollista. Maalämpöpumpulla voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa, kun kyseessä on iso talo. Maalämmön käyttö pienentää hiilijalanjälkeä ja vähentää riippuvuutta yleisestä sähköverkosta. Se voi myös vaikuttaa positiivisesti talon jälleenmyyntihintaan.