Maailman suurimmat padot

Padot ovat yksi yleisimpiä ja vakaimpia tapoja tuottaa ympäristöystävällistä energiaa ympäri maailman. Suomessakin vesivoima kattaa jopa neljänneksen energiankulutuksesta. Suomalaiset padot ovat aiheuttaneet jonkin verran muutoksia ympäristöönsä ja ehkä suurin haittavaikutus on ollut kalakantojen hupeneminen – toisin kuin länsinaapurissa, Suomessa kalateiden asentaminen ei ollut alusta asti pakollista – mutta ne ovat kuitenkin melko pieniä. Tässä artikkelissa tutustutaan todellisiin jättipatoihin.

Kolmen rotkon pato

Kiinassa sijaitseva Kolmen rotkon pato on maailman suurin pato, ja sitä rakennettiin jopa 15 vuotta. Patoaltaan alta joutui muuttamaan yli miljoona ihmistä; 13 suurkaupunkia, 140 kaupunkia ja 1350 kylää peittyi veteen. Voimalaitoksen teho on 22 500 MW, mikä on 13 kertaa enemmän kuin Olkiluodon ydinvoimalaitoksen teho. Pato on 2,3 kilometriä pitkä ja sen korkeus on 181 metriä. Patojärvi täytettiin huippuunsa vuonna 2010. Käyttöönotto ei ole ollut täysin ongelmatonta, myöntävät kiinalaiset viranomaiset; siirrettyjen ihmisten kotouttaminen ja työllistäminen on aiheuttanut ongelmia, patoaltaan läheisyydessä on usein maanvyörymiä veden pinnan vaihteluiden vuoksi, ja lisäksi padossa on havaittu halkeamia. Lisäksi laajoilla alueilla mädäntyvästä patoaltaan kasvustosta syntyy yllättävän paljon päästöjä.

Guri pato

Venezuelassa sijaitseva Guri pato on yli 7 kilometriä pitkä ja 162 metriä korkea. Se on yksi maailman suurimpia patoja, ja sen patoallas on maailman viidenneksi suurin. Sen voimalakapasiteetti, 10 235 MW, on maailman neljänneksi suurin. Padossa on yhteensä 21 Francis-turbiinia, ja se tuottaa sähköä 47 000 GWh vuodessa. Pato otettiin käyttöön jo vuonna 1978, tosin sitä on remontoitu jo muutamaan otteeseen tehon kasvattamiseksi. Padon rakentaminen kesti 6 vuotta, ja sen patoallas on pinta-alaltaan kolme kertaa suurempi kuin Kolmen rotkon padon patoallas.

Itaipu Pato

Brasilian ja Paraguayn välissä sijaitseva Itaipu pato on kapasiteetiltaan 14 000 MW, mikä tekee siitä kapasiteetiltaan maailman toiseksi suurimman padon. Pato tuottaa vuosittain 103,1 GWh sähköä, mikä on jopa hieman enemmän kuin Kolmen rotkon pato. Myös sen patoallas on pinta-alaltaan suurempi. Pato on lähes 8km pitkä ja 196m korkea. Padon tieltä jouduttiin siirtämään vain 10 000 ihmistä.