Aurinkokeräimet osana hybridienergiajärjestelmää

Aurinkokeräimellä muutetaan auringon säteily lämmöksi. Keräimet ovat yleisiä etelän maissa, mutta Suomessa ne ovat melko harvinaisia. Useimmiten aurinkokeräimen tehtävänä on absorboida auringon säteilystä saatavaa energiaa väliaineeseen, jolla voidaan lämmittää esimerkiksi lämminvesivaraajaa, jonka lämpöä voidaan käyttää käyttöveden tai kodin lämmitykseen.

Kustannukset matalat

Aurinkokeräimistä aiheutuvat kustannukset ovat alhaiset eikä käytöstä aiheudu myöskään päästöjä. Suomessa järjestelmästä on hyötyä etenkin kesäisin, jolloin sen avulla voidaan hoitaa käyttöveden lämmitys erittäin edullisesti. Talvisin järjestelmästä ei ole pohjoisessa hyötyä, sillä auringon määrä on niin vähäinen.

Toiminta

Aurinkokeräimessä on suojapinta, jonka alla on musta, valoa absorboiva pinta. Keräimen sisällä on lämmönsiirtonestettä, joka on yleensä vesi-glykoli-seosta. Se kiertää lämmönvaihtimen läpi ja luovuttaa energiaa vesivaraajaan. Keräimessä saattaa olla myös peilejä tehostamassa auringon valoa, joskin niitä ei juuri käytetä omakotitaloissa. Yksi neliömetri voi tuottaa noin 250—400 kWh energiaa vuodessa. Käyttövettä lämmittävään järjestelmään tarvitaan 5—10 neliömetriä ja lämmitysjärjestelmään 10—20 neliömetriä.

Aurinkokeräimen voi myös tehdä itse, jolloin se tulee todella halvaksi. Tarjolla on kursseja, joilla voi oppia tekemään keräimen itse opastuksen kanssa. Yhden keräimen valmistukseen kuluu vain pari tuntia, ja sen avulla voi säästää hieman lisää rahaa.

Osana hybridienergiajärjestelmää

Suomessa energiantuotanto on käytännöllisintä hybridienergiajärjestelmillä, jotka tukevat ja korvaavat toisiaan tarvittaessa. Jopa kansallinen energiantuotanto nojaa useisiin eri energianlähteisiin. Omakotitalon kohdalla hybridijärjestelmä voi tarkoittaa esimerkiksi kaukolämmön ja bioenergian yhdistelmää tai aurinkokeräimen ja maalämmön yhdistelmää. Kannattaa valita yhdistelmä itselle sopivista vaihtoehdoista vesitakan tai -kiukaan, maalämmön, bioenergian, öljyn ja esimerkiksi kaukolämmön joukosta.

Aurinkolämpö voi jopa kaksinkertaistaa lämpöpumpun hyötysuhteen. Se sopii myös öljylämmityksen korvaajaksi kesäisin, kun kattiloiden polttimet aiheuttavat pienellä liekillä nokeentumista ja johtavat useampiin huoltoihin.

Tuotanto ei ole kannattavaa suuressa mittakaavassa

Vaikka aurinkokeräimet voivat auttaa säästämään yksilö- tai yritystasolla ja auttaa vähentämään päästöjä, ei lämpöenergian tuottaminen niiden avulla ole kannattavaa isossa mittakaavassa Suomessa. Hyötysuhde on liian heikko pohjoisessa. Tällä hetkellä ne soveltuvat parhaiten hybridijärjestelmiin ja täydentämään olemassa olevia systeemejä, jota niiden kuluja saataisiin laskettua ja päästöjä karsittua.